Maju Melayu Perkasa!

12 Julai 2009

Bonsai 500 tahun di Jeju


Oleh Muhd Yusuf Abu Bakar


POKOK Juniper yang berusia 500 tahun di Taman Bonsai Bunjae Artpia.

Spesies flora tarikan Taman Bunjae Artpia di Korea Selatan

KEGIGIHAN Bum-young Sung membangunkan tanah terbiar di Pulau Jeju, Korea Selatan pada tahun 1960-an sehingga kini menjadikannya taman terkenal, The Spirited Garden (Bunjae Artpia) yang dikunjungi ramai, cukup mengagumkan.

Pengabdiannya kepada satu keyakinan untuk menghasilkan taman bonsai dan batu yang tercantik di Korea Selatan, membuatkan sesiapa yang berkunjung ke taman ini, akan terpesona dengan seni bonsai dan taman yang dihasilkan selepas berpuluh tahun mengusahakannya. Bunjae Artpia Garden, terletak kira-kira 80 kilometer dari pantai Jeju kini dipenuhi lebih 2,000 pokok bonsai dari lebih 100 spesies yang berusia sehingga 500 tahun, koleksi batu selain reka seni taman menarik.


Bertemu dengan Sung, 69, yang cukup mesra melayan kerenah pengunjung yang bertanya pelbagai soalan mengenai tamannya, memperlihatkan petani gigih ini cukup berpuas hati dengan usaha yang sebelum ini dianggap `gila’ oleh penduduk tempatan. Apa tidaknya beliau hanya menggunakan kudrat empat kerat dalam keadaan serba kekurangan untuk membina taman tercantik itu.

Dengan berpakaian petani dan bertopi, Sung sentiasa tersenyum dan menyapa sesiapa saja yang berkunjung ke tamannya yang tersusun rapi, daripada reka letak pokok, batu malah pagar batu yang dibangunkan sendiri dengan mengutip batu gunung berapi bagi menghalang angin kuat pada musim sejuk.

Pokok quince (Cydonia), Christmas berry (Heteromelee arbutifolia) berusia 120 tahun, pokok elm berusia 150 tahun, Lonicera japonica (250 tahun) dan Juniper yang berusia 500 tahun yang dibonzaikan, antara tumbuhan bonsai yang menjadi daya tarikan pengunjung ke taman ini.

IKAN emas dan koi di Taman Bonsai Bunjae Artpia di Jeju, Korea Selatan.

Sebelum Bunjae Artpia menempah nama, dunia bonsai dikuasai Jepun walaupun ia sebenarnya berasal dari China. Kira-kira 1,300 tahun lalu, seni bonsai bermula di China dan sampai ke Korea ketika pemerintahan Dinasti Koryo sebelum berkembang di Jepun yang kemudiannya menjadikannya budaya dan industri yang terkenal di seluruh dunia. Dengan kewujudan Bunjae Artpia, Sung berjaya memberi nafas baru kepada industri bonsai di Korea Selatan, malah menjadikannya tumpuan pelancong di seluruh dunia.

Penulis yang berkunjung ke taman itu, atas tajaan kerajaan Korea Selatan sempena Perayaan Ke-20 dan Persidangan Asean-Korea Selatan di Jeju, baru-baru ini, cukup terpesona dengan etika kerja Sung yang begitu tekun dan sabar sehingga mampu menghasilkan taman yang kini menerima lebih kira-kira 300,000 pengunjung setahun.

Reka taman yang cantik dengan dipenuhi pokok bonsai, air terjun buatan dan kolam ikan koi dan ikan emas berwarna warni, akan memakukan mata pengunjung terutama pada musim bunga dan panas. Cuaca dingin pada musim bunga membolehkan pelawat berjalan sambil menghayati keindahan pokok yang dibentuk mengikut kehendak dan cita rasa manusia dan kecantikan seni taman di kawasan seluas 24 hektar itu.

Malah hasil kerja Sung itu, turut dihargai pemimpin dunia mengambil kesempatan berkunjung ke Bunjae Artpia termasuk bekas Presiden China, Jiang Zemin; Presiden China, Hu Jintao; bekas Perdana Menteri Jepun, Yasuhiro Nakasone dan pengunjung kehormat lain dari seluruh dunia.

AIR terjun buatan di Taman Bonsai Bunjae Artpia di Pulau Jeju, Korea Selatan.

Tidak hairanlah ramai yang menganggap taman bonsai milik Sung, adalah taman tercantik di dunia. Malah pandangan Sung diterima pakai oleh kerajaan China bagi pembaharuan ekonomi dan kebudayaan dan dijemput memberi syarahan di negara jiran itu mengenai kaedah taman bonsai dan seni taman.

Sung turut memberi falsafah baru mengenai bonzai yang selama ini dianggap sesetengah pihak sebagai menyeksa atau mendera pokok bagi menghasilkan keindahan . Kalau sebelum ini, Bagi Sung, seni bonsai sama seperti perjalanan kehidupan, yang terpaksa melalui cabaran dan penderitaan bagi menghasilkan keindahan atau kekayaan.

“Menanam pokok bonzai, perlu mengambil kira keadaan fizikal dan semula jadi pokok, umpama memberi karektor kepada manusia. Sama seperti mendidik dan membesarkan anak-anak, yang memerlukan kesabaran dan disiplin bagi menjadikan mereka orang berguna,” katanya.

Bagi Sung, untuk mencapai kejayaan, ia bukan sesuatu yang mudah, ia perlu usaha gigih. Keyakinan dan matlamat, bagi mencapai cita-citanya, ia terpaksa meninggalkan kedai jahit miliknya yang berkembang pesat dan keluarga di Seoul semata-mata untuk ke Pulau Jeju di Semenanjung Korea.

Dengan membeli tanah terbiar yang tidak subur dan tidak mempunyai kemudahan asas elektrik dan bekalan air pada 1968, Sung mengusahakan ternakan babi dan lembu sebelum beralih kepada seni taman bonsai .

Selepas 24 tahun gigih berusaha, pada tahun 1992, Bunjae Artpia dibuka kepada umum, namun krisis ekonomi yang melanda Asia pada 1997 hampir melenyapkan impian Sung untuk menjadikan tamannya kebanggaan Jeju. Tamannya dilelong pada 1998, Sung yang cukup sedih dengan nasib yang menimpa bagaimanapun dengan bantuan dan sokongan peminatnya, dana dihulurkan untuk membolehkan Sung terus menguruskan tamannya.

Bagi penulis, semangat dan cita-cita yang membara di dalam jiwa Sung , seorang petani kerdil adalah satu seni yang akhirnya boleh mengubah kawasan terbiar di kawasan gunung berapi melalui proses jatuh bangun kehidupan kepada satu taman yang indah, harmoni dan membuatkan semua yang berkunjung mengagumi kekuatan jiwa, petani bernama Bum-young Sung.