Maju Melayu Perkasa!

27 September 2008

Mitos 'Eurabia' jejas pandangan Barat kepada Islam


Oleh Muhammad Abdul Bari

Tanggapan buruk terhadap isu keganasan ancam hubungan Muslim dengan warga tempatan di Eropah

HARI ini wujud pelbagai cerita serius mengenai betapa ramai umat Islam Eropah mudah terpengaruh dengan keganasan; bagaimana Islam lebih menjurus kepada tindakan radikal; dan betapa disebabkan ajaran agama, kita memilih untuk mempunyai kediaman ibarat setinggan dan sekali gus mencipta satu 'lubuk yang membiakkan' pengganas.

Mengatasi semua ini ialah cerita paling melampau mengenai idea yang dipanggil 'Eurabia', terma yang membakar kemarahan � perkataan yang menggambarkan satu fenomena di mana umat Islam mencemarkan DNA penduduk Eropah.


Akibat cerita ini, kebimbangan Islam menjadikan daerah Eropah menjadi pusat pertumbuhan pengganas, mendorong warga benua itu memandang dan menyifatkan umat Islam sebagai musuh dan orang luar.

Pada masa sama, idea terbabit turut menjurus kepada pelbagai tindakan menangani isu perbezaan agama yang amat berbahaya.

Persepsi palsu itu memaksa umat Islam yang menjadi warga benua terbabit memilih untuk mengasing atau menyembunyikan identiti mereka sebagai Islam, dan menjalani sebagai warga Barat dan Eropah yang lain.

Bagaimanapun, hubungan antara penduduk yang mengasingkan pegangan Islam dan identifikasi sebagai warga Eropah, tidak memenuhi kriteria mereka yang dikategorikan sebagai stereotaip 'Eurabia'.

Satu kajian Gallup yang dipetik dalam buku Who Speaks for Islam: What A Billion Muslim Really Think oleh John L Esposito dan Dalia Mogahed, menyenaraikan analisis lengkap dan terkini mengenai sikap dan kelakuan umat Islam Eropah.

Hasil kajian terbabit mencadangkan identiti agama dan nasional sebenarnya saling melengkapi, bukan sekadar satu konsep.

Penduduk Islam yang menetap di Paris, London dan Berlin didapati lebih alim berbanding dengan penduduk biasa. Tetapi apabila mengenal pasti kenegaraan mereka dan institusi demokrasi yang dijunjung, serta dalam menolak sebagai tindakan keganasan � mereka tidak ada beza dengan warga Eropah lain

Cerita lazim didengar bahawa masjid atau persatuan Islam digunakan untuk tujuan radikal, membuatkan ramai anak muda tidak berminat dengan institusi yang menjunjung kedamaian ini.

Institusi masjid dan persatuan Islam tidak mampu bersaing dengan perdebatan hangat yang dicetus internet, di mana wujud ruang lebih besar bagi menangani isu politik, ketidakadilan yang berlaku di seluruh dunia atau laungan untuk menggunakan senjata yang boleh membawa kepada pertumpahan darah.

Internet adalah tempat ramai generasi muda Muslim tunduk kepada pelbagai cerita mengenai ketidakadilan yang dialami umat Islam terutama yang disemarakkan golongan pengganas.

Kita juga tahu mengenai penangan internet ke atas golongan muda. Bukti paling besar ialah tragedi di Bridgend di United Kingdom, apabila 17 belia yang dikenal pasti mempunyai hubungan di internet, membunuh diri.

Bagi segolongan belia Islam, garis yang menentukan batasan budaya terbaru ialah edisi maya (virtual) dan ia semakin mempengaruhi umat Islam, sama ada di Eropah atau dunia Islam.

Cerita yang dipersembahkan kebanyakan membabitkan ketidakadilan dunia � yang pada mereka satu-satunya penyelesaian ialah tindakan ganas yang diuar-uar akan membawa kepada kejayaan yang agung kepada dunia Islam, tanpa menghiraukan kebenaran hakiki bahawa tindakan mereka mungkin hanya satu pendapat yang dangkal atau sekadar untuk memuaskan hati.

Cerita seumpama itu menarik kerana ia melengkap perasaan dipinggir yang dirasai ramai pemuda Islam. Ada laporan seperti mendedahkan ketidakadilan pencerobohan di Iraq adalah contoh terbaik untuk menghalalkan sebarang tindak balas. Ada yang berasa lemas dengan tindakan bangsa lain yang menganggap Muslim Eropah sebagai orang luar, orang asing dan sentiasa disyaki.

Tindakan mewujudkan undang-undang semata-mata untuk mendakwa orang Islam dan kenyataan akhbar yang mengesahkan kewujudan Islamofobia, menyemarakkan lagi kebimbangan bahawa memang berlaku 'perang ke atas Islam'.

Masyarakat Islam di mana saja, berasa perlu ada usaha mencabar pendapat ini dengan memastikan semua pihak mengetahui bahawa Islam sebenarnya menolak keganasan. Kita mesti menggandakan usaha untuk mendekati masyarakat setempat dan membuktikan hakikat sebenar agama ini.

Dalam hal ini, kita perlu tabik kepada umat Islam Belanda yang menolak keras provokasi dicetus ahli politik mereka, Geert Wilders, yang mengeluarkan filem menyemarakkan perasaan prejudis bangsa lain terhadap Islam.

Umat Islam di Belanda menghadapi cabaran Wilders dengan membuka luas pintu semua masjid mereka kepada semua bangsa dan memastikan setiap jiran mengetahui apa ajaran Islam sebenarnya.

Ini adalah tanggungjawab bersama bagi menangani masalah � bukan sebagai isu yang hanya dihadapi umat, sebaliknya sebagai masalah yang penyelesaiannya boleh meningkatkan nilai yang memang menjadi asas masyarakat Eropah.

Usaha menangani perasaan tidak adil, terperangkap dan dipinggir yang dialami generasi muda Islam bukan satu kejayaan kepada golongan pelampau. Sebaliknya, ia adalah kemenangan bagi nilai liberal Eropah kerana ia membuktikan bahawa setiap individu dan puak minoriti mempunyai hak yang sama.

Kerana itu, kita tidak wajar melihat isu Islamofobia ini sebagai keganasan di daerah sendiri atau kehadiran umat Islam sebagai satu perkara baru di Eropah.

Interaksi Islam dengan masyarakat Eropah menyemarakkan ilmu pengetahuan. Sejumlah besar umat Islam menjadi warga negara Balkan, Eropah Timur dan Tengah, sejak ratusan tahun lalu.

Mereka membantu membina semula ekonomi benua Eropah selepas Perang Dunia Kedua, dengan hadir sebagai pendatang dan akhirnya, menjadikan Eropah sebagai rumah mereka. Umat Islam menjadi sebahagian daripada kehidupan Eropah dalam hampir setiap bidang.

Seluruh warga Eropah, termasuk mereka beragama Islam, berhak untuk berasa bimbang terhadap isu keganasan di tanah air masing-masing.

Hak kita untuk menikmati hidup yang selamat tidak ada jual beli, begitu juga dengan keperluan untuk hidup dalam suasana yang bebas daripada sebarang prasangka.

Ledakan bom pada 7 Julai, 2005, di London sebenarnya ada hikmah. Mangsa yang terdiri daripada pelbagai agama dan bangsa, termasuk umat Islam, menjadi wira membantu London pulih seperti sedia kala begitu pantas.

Mesej secara kolektif penduduk London selepas peristiwa 7 Julai adalah amat tegas dan ia wajar menjadi mesej seluruh benua Eropah - kami tidak akan membenarkan tindakan kejam pengganas memecahbelahkan kita.

Penulis ialah Setiausaha Agung Majlis Muslim Britain