Maju Melayu Perkasa!

27 November 2008

Penurunan harga barang pinggir penduduk kampung


Oleh Jami'ah Shukri

KERAJAAN melancarkan beberapa strategi untuk merangsang ekonomi negara dan mengurangkan beban rakyat termasuk penyaluran pakej rangsangan ekonomi dan penurunan harga minyak buat kali kelima hingga harga petrol kini RM2 seliter.

Tetapi kita belum lagi mendengar pengumuman dibuat sektor perniagaan untuk menurunkan harga barangan dan perkhidmatan. Apabila harga minyak naik sebelum ini, bermacam-macam alasan diberikan, untuk 'menghalalkan' mereka menaikkan harga barang, tetapi berdiam diri atau mengambil masa lama apabila harga minyak diturunkan.

Cuma beberapa pasar raya besar seperti Giant, Tesco dan Carrefour baru-baru ini mengumumkan penurunan harga pelbagai jenis barangan makanan dan keperluan harian pada kadar sekurang-kurangnya 30 peratus sejajar dengan penurunan harga minyak di pasaran dunia dan tempatan bertujuan meringankan beban masyarakat yang turut menerima tempias kelembapan ekonomi global.


Tetapi pasar raya besar itu terletak di bandar, dan masyarakat desa dan ceruk pedalaman masih tetap setia membeli barangan daripada kedai runcit dan pasar raya kecil, dengan harga masih sama seperti beberapa bulan lalu.

Pergilah minum dan makan di restoran atau kedai kopi sama ada di bandar atau kampung, harganya masih sama. Apakah tindakan kerajaan untuk menurunkan harga itu? Lihatlah harga ikan dan sayur di pasar, sesetengahnya terus melambung tanpa peduli harga minyak sudah diturunkan beberapa kali.

Pihak berkuasa termasuk menteri rasanya tidak boleh lagi cuma meminta peniaga menurunkan harga. Pemantau amat perlu dan pergilah periksa harga di kedai makan, restoran dan kedai runcit bagi melihat sendiri harga jualan.

Jika pun tidak boleh turunkan harga dengan mendadak, lakukan beransur-ansur dan sekarang kita lihat pasar raya besar sudah bertindak ke arah itu. Pengusaha pasar raya besar sudah membuktikan harga barang boleh dikurangkan, maka peniaga di kedai biasa juga perlu berbuat demikian.

Bermula dengan Giant yang menyaksikan penurunan 1,200 jenis barangan keperluan sehingga 30 peratus daripada harga asal diikuti Tesco, dua hari kemudian bagi 50 jenis barang keperluan harian sehingga 47 peratus seperti ikan, daging, ayam, sotong, tomato, beras, bawang kecil, bawang besar dan sayur-sayuran, ia sekurang-kurangnya memberi sedikit kelegaan kepada pengguna yang masih menghadapi tekanan berikutan kenaikan harga minyak dan bahan makanan dunia.

Langkah menurunkan harga itu sekali pandang mempamerkan keprihatinan pasar raya terbabit terhadap keperitan ditanggung pengguna. Kerjasama Giant dan Tesco yang terawal melancarkan kempen penurunan harga berjaya menarik minat beberapa lagi pasar raya lain termasuk Carrefour dan Mydin untuk melakukan perkara sama dan sedang berunding dengan pihak berkuasa untuk menyertai kempen itu. Selain itu, Jaya Jusco turut digesa mengikut langkah pasar raya terbabit demi kepentingan pengguna.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad, menyifatkan perkembangan itu sebagai fenomena positif kerana penurunan harga barang didapati berlaku lebih awal sebelum kementerian mengadakan pertemuan dengan pengeluar, pembekal, peniaga dan persatuan pengguna untuk membincangkan kaedah menurunkan harga, pada bulan ini.

Penurunan harga bahan makanan pasti meringankan beban pengguna dalam suasana kerajaan mahu melihat berlaku penurunan harga bagi bahan keperluan harian.

Ketua Eksekutif Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata penurunan harga barangan di pasar raya itu dianggap sebagai langkah sementara untuk mengurangkan beban kepada pengguna.

Sambil menegaskan, penurunan harga barangan makanan dan keperluan harian itu dianggap tidak menyeluruh kerana hanya dinikmati penduduk bandar yang mudah mengunjungi pasar raya itu, manakala penduduk luar bandar tidak mempunyai peluang membeli-belah di tempat seumpama itu.

Jika dilihat, penurunan harga barangan itu dilakukan secara bermusim dan bukan satu perkara baru sebaliknya pernah dilakukan sebelum ini dan dianggap sebagai kempen ulangan saja.

"Bagi pengguna berpendapatan rendah dan sederhana yang tinggal di kota, ia sekurang-kurangnya dapat mengurangkan sedikit bebanan, tetapi bagi penduduk luar bandar mereka tidak merasainya kerana hanya membeli barangan keperluan harian di kedai runcit selain pasar raya kecil.

"Justeru, Fomca mencadangkan supaya kerajaan mengadakan perundingan dengan mendesak peniaga dan pengeluar syarikat multinasional yang menghasilkan produk untuk keperluan dalam negara turut menurunkan harga barang.

Bagaimanapun, Fomca berpendapat penurunan harga barangan itu bersifat sementara untuk tempoh tertentu dan apabila kenaikan harga minyak dan bahan makanan di pasaran dunia ia turut memberi kesan kepada harga barangan tempatan.

Negara masih bergantung kepada makanan import untuk kebanyakan jenis barangan makanan utama. Ini sudah pasti memberi impak sekiranya berlaku kenaikan harga di pasaran dunia, sedangkan penduduk tempatan membelanjakan kira-kira 50 peratus daripada pendapatan untuk makanan berbanding negara maju hanya 14 peratus.

Sehubungan itu, kerajaan perlu menyediakan strategi jangka pendek dan panjang sebagai langkah selamat memastikan rakyat tidak terasa beban dengan sebarang kenaikan harga barangan makanan pada masa depan.

Bagi Fomca, kerajaan perlu memperluaskan Sistem Rangkaian Runcitan seperti yang pernah dilakukan Pernas Edar yang menjadi syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bagi menjadi pemborong barangan keperluan utama untuk memastikan bekalan makanan itu dipasarkan dengan harga berpatutan.

Selain itu, Sistem Rangkaian Runcitan itu boleh dijadikan penanda aras mengawal harga barang di pasaran, manakala pengguna pula mempunyai pilihan dalam berbelanja.

Dengan penurunan harga minyak di pasaran dunia iaitu AS$60 setong pasti memberi perkhabaran gembira kepada rakyat. Sejak kenaikan harga minyak tiga bulan lalu, rakyat gelisah kerana terpaksa memperuntukkan perbelanjaan tinggi untuk minyak sehingga memaksa kerajaan melakukan penstrukturan semula harga.

Mohd Yusuf berkata, jalan terbaik adalah dengan menyediakan sistem pengangkutan awam yang cekap dan mengurangkan penggunaan kenderaan sendiri, selain insentif membabitkan golongan berpendapatan rendah dan sederhana yang banyak menggunakan minyak dan petrol.